Mainos

torstai 25. joulukuuta 2014

New York taistelee manspreadingia vastaan

Jokainen julkista liikennettä ruuhka-aikaan käyttävä ihminen tunnistaa tämän ilmiön: istumapaikkoja on liian vähän ja jalat levällään istuvat miehet vievät kahden ihmisen paikan. Ilmiö on globaali ja se tunnetaan ulkomailla nimellä manspreading, "mieslevitys". Tämä miesten vähintäänkin ärsyttävä tapa on jo poikinut lukuisia blogeja, kuten Men taking up too much space on the train, joihin ihmiset ovat voineet lähettää kuvia jalkojaan levittävistä miehistä. Yhdysvalloissa manspreading on jo siinä määrin merkittävä ilmiö, että se oli esimerkiksi New York Timesissa muutama päivä sitten etusivun uutinen.

Nyt myös New Yorkin julkisesta liikennejärjestelmästä vastaava MTA on herännyt tähän kasvavaan ongelmaan ja aloittanut uuden kampanjan, jossa kehotetaan miehiä istumaan normaalien ihmisten tapaan jalat yhdessä. MTA alkaa tammikuussa levittämään New Yorkin julkisiin kulkuvälineisiin julisteita, joissa opetetaan miehille, kuinka kulkuvälineissä saa ja ei saa istua.

MTA:n kampanja on hieno ele arkipäivän sovinismia vastaan, minkä takia vinkkasin myös Helsingin seudun liikennettä kampanjasta. Toivottavasti HSL tarttuu tähän vinkkiin jotenkin ja saa rapakon takaa hyviä ideoita manspreadingin vastaiseen kamppailuun.

1 kommentti:

  1. Ihmisarvoa kannattava mies13. kesäkuuta 2017 klo 18.18

    Anteeksi hämmennys,mutta en pysty päässäni yhdistämään sovinismia ja "mieslevitystä". Kumpikin on arkipäiväisiä ongelmia, mutta mieslevutyksestä kärsitään myös me miehetkin. Henkilökohtaisesti en halua istua erään tuttuni viereen pienissä tiloissa juuri tämän takia. Mieslevitys on esimerkki arkipäivän egoismistä, ei millään tavalla sovinismista.

    VastaaPoista