Mainos

maanantai 8. joulukuuta 2014

Apple ja Amazon eivät julkaise työntekijöidensä sukupuolijakaumaa

Useat amerikkalaiset teknologiayhtiöt ovat kuluneen vuoden aikana julkaisseet työntekijöidensä sukupuolijakauman ja etnisten vähemmistöjen osuuden. Julkaisut ovat paljastaneet monia tasa-arvo-ongelmia Piilaakson teknologiayrityksissä: esimerkiksi Microsoftin työntekijöistä vain 39 % on naisia ja 39 % kuuluu johonkin etniseen vähemmistöön. Nyt elektroniikkayhtiö Apple ja verkkokauppa Amazon ovat kuitenkin kieltäytyneet julkaisemasta näitä tilastoja.



On surullista, miten jotkut miljardiluokan yritykset voivat estää kansalaisia saamasta tietoa heidän työntekijöidensä sukupuoli- ja etnisyysjakaumasta. Yhdysvalloissa teknologiayritysten tulee ilmoittaa nämä tiedot viranomaisille, mutta jostakin käsittämättömästä syystä tämä ilmoitus ei ole julkista tietoa. Suuryritykset voivat siis ilman minkäänlaisia oikeudellisia seurauksia pimittää miljoonilta asiakkailtaan tiedon siitä, kohtelevatko yritykset naisia ja etnisiä vähemmistöjä tasa-arvoisesti muiden väestönryhmien kanssa.

Lainsäädännön porsaanreiän takia suuryritykset pystyvät salaamaan tärkeitä tietoja yleisöltä, mutta me voimme vaikuttaa lainsäädäntöön. Itse olen jo lähettänyt postia muutamalle kongressiedustajalle ja vaatinut, että EEO-1-kyselyn tuloksista tehdään julkisia. Kehotan myös muita auttamaan tämän porsaanreiän tukkimisessa.

3 kommenttia:

  1. Olisiko sinun mielestäsi tasa-arvoa valita tehtävään paremmin soveltuvan miehen tilalle nainen, jotta saadaan sukupuolijakauma kuntoon? Minun mielestäni sukupuoleen perustuvt valinat ovat kaikkea muuta kuin tasa-arvoa.

    Laita kirjeitä menemään suomalaiseen sairaanhoitojärjestelmään. Siellä on miehiä huomattavasti naisia vähemmän hoitajina. Eikö tämä nyt pitäisi saada kuntoon ennen ulkomaisia pörssiyhtiöitä?

    VastaaPoista
  2. johtuiskohan microsoftin "vain" 39 % siitä, että naiset eivät hakeudu alalle niin usein kuin mies

    VastaaPoista
  3. Miehiä tai naisia ei pidä palkata mhinkään tehtävään sukupuolen perusteella, vaan pelkästään osaamisen perusteella. Jos ihmisiä palkataan vain sukupuolen perusteella, niin silloin tehtävään ei saada ammatilisesti parasta mahdollista tekijää, joka on huono asia yrityksen menestymisen ja kilpailukyvyn kannalta, eikä yhteiskunnankaan tasolla ole hyvä asia, koska ihmiset joutuvat tekemään silloin töitä joista he eivät todellisuudessa ole kiinnostuneet, vain koska sattuvat olemaan jotakin tiettyä sukupuolta.

    Tekniikan aloilla naiset ovat vähissä, itsekkin opiskelen tekniikan alaa ja jo yliopistossa 80-90% opiskelijoista on miehiä. Niin miten niitä naisia voisi olla sitten töissä alan yrityksissäkään?

    Mitään kovin merkittävää biologista tai järjestelmästä johtuvaa estettä ei ole. Naiset kuten miehetkin pärjäävät kyllä alan töissä, kunhan ovat kiinnostuneita ja motivoituneita, joiden seuraksena heistä tulee päteviä ja tämän pätevyyden perusteella työpaikat täytyy jakaa.

    Eli ero tulee jostakin muualata, jostakin syystä naisilla ei ole mielenkiintoa alalle. Johtuuko tämä kasvatuksesta, vai siitä, että naisten luontaiset kiinnostuksen kohteet ovat usein erilaisia, vaikea sanoa.

    Microsoftin luku 39% on jopa hieman suurempi kuin oletin. Hienoa, tervetuloa vaan naiset tekniikan aloille, itselläni ei ainakaan ole mitään sitä vastaan . . .

    VastaaPoista