Mainos

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Naisia euroihin!

Esimerkiksi Belgiassa
kolikoista löytyy pelkkiä miehiä
(Kuva: Euroopan keskuspankki)
Raha on yksi korkeakulttuurien näkyvimmistä saavutuksista. Hallitsijoiden ja merkkihenkilöiden kasvoja on jo vuosituhansien ajan painettu rahoihin ja vanhat rahat ovat merkittävästi auttaneet historiantutkijoita esimerkiksi antiikin korkeakulttuurien tutkimisessa. Kulttuurimme elinvoimaisuuden ja tulevien historiantutkijoiden takia onkin valitettavaa, että naiset ovat jopa sivistyneissä länsimaissa hyvin harvinaisia kolikoiden ja setelien kuva-aiheina.

Olen ajatellut aloittaa uuden kampanjan, jossa yritettäisiin kiinnittää ihmisten huomiota siihen, kuinka eurokolikoissa kuvatut henkilöt ovat pääosin miehiä. Ideani innoituksena on toiminut amerikkalainen Women on 20s -kampanja, jonka tarkoituksena on saada 20 dollarin seteliin naisen kuva. Jos saisimme vietyä idean läpi sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, niin antaisimme selkeän maailmanlaajuisen viestin: naiset pärjäävät maailmassa ihan yhtä hyvin kuin miehetkin, jos naisille vain annetaan siihen mahdollisuus. Tämä esimerkki voisi toimia innoituksena monille sellaisille maille, joissa naisten yhteiskunnallinen asema on yhä surkea.

Muutoksen toteuttaminen käytännössä on tietysti hieman hankalaa. Euromaissa ei perinteisesti ole kuvattu seteleissä ihmisiä vaan eurooppalaista kulttuuria, joten naisten saaminen Women on 20's -kampanjan tapaan 20 euron seteleihin ei olisi kokonaisuuden kannalta kovin esteettinen ratkaisu. Kolikoiden kuva-aiheet taas ovat jokaisessa euromaassa erilaiset, eikä joissakin maissa, kuten esimerkiksi Suomessa, ole kuvattu kolikoissakaan lainkaan ihmisiä. Järkevin ratkaisu olisi mielestäni määrätä eurokolikoihin jonkinlainen kiintiöpaikka naisille, mikäli maan kolikoissa on kuvattu myös mieshenkilöitä. Näin esimerkiksi Suomen ei tarvitsisi luopua nykyisestä linjastaan (vaikka toki mielelläni näkisinkin esimerkiksi Sofi Oksasen kuvan jossakin kolikossa), mutta Belgian eurojen kaltaisiin mieskolikoihin saataisiin mukaan myös yksi nainen.

Mitä mieltä te muut olette ajatuksestani? Ajattelin jakaa idean kehittelyn jälkeen suomalaisten europarlamentikkojen kanssa, joista ainakin osan uskon olevan kiinnostuneita myös eurooppalaisen kulttuurin tasa-arvoistamisesta.

4 kommenttia:

  1. Toivon todellakin, että tämä sivusto on silkkaa satiiria.

    VastaaPoista
  2. mitä seuraavaksi? gay/trans-kääpiöitä eurokolikoihin?

    VastaaPoista
  3. Naisille oma valtio jonnekkin?

    VastaaPoista
  4. Tän blogin on pakko olla yks vitun hyvä rölli?:D eihä kukaan oo oikeesti näin sekasin, eihän?

    VastaaPoista