Mainos

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Batman ja tuulahdus maskuliinista historiaa

Yle Teema alkoi kesäkuun alussa näyttää aina arki-iltaisin 1960-luvun Batman-televisiosarjan uusintoja (siis sen näytellyn version, ei sitä heikkotasoista animaatiosarjaa, jota luojan kiitos ei olla televisiossa enää vuosiin nähty). Olen nostalgiamielessä katsonut muutaman jakson ja huomioni on kiinnittynyt moniin sellaisiin yksityiskohtiin, joita en sarjassa vielä lapsena huomannut.


Batmania tehtiin vuosina 1966-68 ja naisten asema sarjan juonikuvioissa on jaksosta toiseen aikansa hengen mukainen. Sarjan supersankarit ja -viholliset, poliisit, pankinjohtajat ja pääministerit ja muut "tärkeät" henkilöt ovat lähes poikkeuksetta miehiä, jotka tekevät kaikki työt naisten jäädessä rikollisten edustusvaimoiksi ja kodinhoitajiksi.

Havainnollistan tätä esimerkeillä, joita löytyy runsaasti jokaisesta tähän mennessä Teemalla näytetyistä jaksoista. Kahdessa ensimmäisessä jaksossa Arvuuttajalla on kaunis naisassistentti Molly, joka käyttää ulkoista kauneuttaan saadakseen Batmanin huumatuksi ja urhoollisen Batmanin pelastusyrityksestä ("damsel in distress") huolimatta tippuu lopulta omaa tyhmyyttään ydinreaktoriin. Myös kahdessa seuraavassa jaksossa Batman tulee maskuliinisesti pelastamaan heikkona kuvatun naisen, tällä kertaa Hollywood-bimbo Dawn Robbinsin, hädästä. Viimeisimmässä jaksossa Jokerin apurina taas toimii pinnallisena idioottina kuvattu vaaleahiuksinen nainen, joka toivoo yli kaiken saavansa itselleen "miljoona dollaria, soopeliviitan ja kahden viikon valtameriristeilyn". Samaan aikaan Batman ja Ihmepoika toimivat sivistyneinä sankareina ja moralisteina, jotka asettavat oikeudenmukaisuuden kaiken muun edelle. Melkoinen ero sarjan naishahmojen kanssa.

Ennen kuin joku tulee julistamaan minut todellisuudesta erkaantuneeksi kukkahattutädiksi niin haluan korostaa, että A) ymmärrän sarjan kuvaavan omaa aikaansa eikä sen sanomaa pidä ottaa niin vakavasti, ja B) en halua kieltää sarjan näyttämistä vain sen takia, että se ei enää vastaa nykyajan tasa-arvokäsityksiä. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että tämä asia otetaan esille ja sarjaa katsovat ihmiset tiedostavat, ettei sarjan esittämä maailmankuva vastaa enää 2000-luvun maailmaa. Varsinkaan lapset eivät osaa käsitellä sarjaa sen historiallisessa kontekstissa, joten on äärimmäisen tärkeää, ettei kukaan kuvittele sarjan sukupuoliroolien kuuluvan enää nykymaailmaan. Toivottavasti myös Yleisradio ottaa neuvostani vaarin (tajusin muuten vasta nyt, kuinka sukupuolittunut tämäkin sanonta on) ja yrittää jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että kaikki katsojat varmasti ymmärtävät millaista naiskuvaa vanhat retrosarjat heidän alitajuntaansa oikein takovat.



Samankaltaisia:

2 kommenttia:

  1. Huutonaurua vaarin ottamiseen tarttumiselle.

    VastaaPoista
  2. Löysin vasta äsken tämän kökkö-blogin. Sääli, että kirjoittaminen tyssäsi kesken kaiken. Jäikö intti kesken? : (

    VastaaPoista