Mainos

maanantai 4. toukokuuta 2015

Vappu, alkoholi ja sukupuoliroolit

Vappu on opiskelijoiden juhlaa ja omat vappujuhlani venyivät pari päivää vapun ylikin. Opiskelijoiden vappuun kuuluu usein runsas alkoholinkäyttö ja runsaasti alkoholia käyttävät miehet ovat usein idiootteja. Tämän takia haluaisin nostaa esille pari omakohtaista tapausesimerkkiä, jotka kertovat karua kieltä siitä, miten naisia kohdellaan tämän päivän Suomessa.


Case 1:
Kävin vappuaattona yhdessä ystävieni kanssa eräässä nykyisen opiskelukaupunkini yökerhoista. Vappuaaton aiheuttaman ruuhkan takia jouduimme odottamaan muiden kanssa pitkän tovin sisällepääsyä, jolloin moni jonossa oleva pisti aikansa kuluksi tupakaksi. Jonossa meidän perässämme olleet kaksi nuorta miestä olivat kuitenkin unohtaneet tulitikkunsa kotiin, joten he tiedustelivat seurueeltani, johon kuului minun lisäkseni kaksi naista ja kaksi miestä, tulta. Tai siis he kysyivät tulta seurueemme kahdelta miespuoliselta jäseneltä, mutta eivät yhdeltäkään naiselta.

Itse en tupakoi eikä minulla tämän takia olisi ollut tarjota tälle kaksikolle tulta, mutta mielestäni tapaus kertoo silti paljon siitä, millaisia ennakko-odotuksia miehet (joko tietoisesti tai tiedostamattomasti) asettavat naisille. Miksi miehen odotetaan tupakoivan, mutta naisen ei? Elämme herranjumala 2010-luvulla, mutta siitä huolimatta osa miehistä kuvittelee, että lähtökohtaisesti vain miehet voivat tupakoida ja kantaa tupakointivälineitä mukanaan.

Case 2: 
Lauantai-iltana olin istumassa tuttavani asunnolla iltaa alkoholin merkeissä. Köyhänä opiskelijana olin liikkeellä oluen kanssa, kuten useimmat muutkin paikalla olleet. Erään päihtyneen miespuolisen tuttavani mielestä nainen juomassa olutta oli kuitenkin sen verran hämmästyttävä tapahtuma, että hän päätti kovaan ääneen ilmoittaa minulle, kuinka "erikoista on, että nainen juo kaljaa". Ja tämä tuttavani ei edes ole mikään peruskoulun jälkeen koulut lopettanut sivistymätön idiootti, vaan yliopistossa opiskeleva henkilö, jota olen aiemmin pitänyt ihan fiksuna miehenä.

Ilmeisesti naisille ei saisi myydä vielä ollenkaan mallasjuomia, koska mainosmiesten mielestä vain siideri ja lonkero ovat tarpeeksi femiinejä naisten nautittaviksi. Mad Men -sarjan hahmotkin ovat sukupuolikäsityksineen lähempänä nykyaikaa kuin miehet, joiden mielestä vielä tänäkin päivänä on olemassa erikseen "miesten juomat" ja "naisten juomat". Tervetuloa vaan 1960-luvulle!

Yhteenveto
Nämä kaksi viime viikonlopun tapausta ovat tietysti vain yksittäisiä esimerkkejä, eikä niiden pohjalta voida vetää mitään laajoja yleistyksiä. Tapaukset kuitenkin kuvastavat mielestäni hyvin sitä, kuinka yhteiskunta lataa edelleen naisiin täysin naurettavia sukupuolittuneita oletuksia, joiden olisi pitänyt kadota sivistyneestä maailmasta jo vuosikymmeniä sitten.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaapa kyllä varsin sovinistiselta tekstiltä. Miksi vedät vihaan suuntaavia johtopäätöksiä varsin harmittomista tilanteista.
    Case 1.
    Aika suuresti oletat vaan näiden miesten motiivit. Mikseivät he voi pitää esimerkiksi naisia viisaampina kuin miehiä? Miksei kyseessä voinut olla vain ujostelua toista sukupuolta kohtaan? Hyvin yleistähän on että nainen saattaa olla hyvin töykeä tämmöisessä tilanteessa tulta kysyessä? Vai oliko kenties tämäkin vastaavanlainen olettamus?

    Case 2.
    Miksi on väärin todeta ääneen tasa-arvon ja sukupuolien erojen katomisen merkit? Väitätkö myös että keskimäärin naiset ovat juoneet aina suhteessa yhtäpaljon olutta kuin miehet verrattuna muihin alkoholijuomiin?

    Voisin vetää tähän itse myös samanlaisia johtopäätöksiä.

    Case 1.
    Illalla selatessani nettiä vastaan tulee kasapäin kirjoituksia kuinka olen huono ihminen vain sukupuoleni takia ja sorran ilmeisesti tietämättäni joka normaali elämän tilanteessa vastakkaista sukupuolta.

    Case 2.
    Baaritiskillä ollessani nainen tuli tarjoamaan minulle oluen ja kehui minua komeaksi. Totesin hänen olevan ällö ja sanoin pystyväni ostamaan omatkin olueni.

    Jälkimmäisessä tilanteessa saattoi olla roolit vaihdettu, jotta tulisi selkeämmin esille välillä ylimenevän feminismin epäoikeudenmukaisuus ja kohtuuttomuus.

    Itse kyllä olen vahvasti tasa-arvon puolella ja minusta suomessa ollaan ihan hyvällä mallilla. Onko järkeä tässä vaiheessa oikeasti etsimällä etsiä yhteiskunnasta tilanteita vain sortaakseen vastakkaista sukupuolta?

    Terveisin
    Mies joka suree feminismin ja tasa-arvon erkaantumista toisistaan.


    VastaaPoista
  2. kummassakin tapauksessa syy lienee enemmän kyseisten tuotteiden markkinoinnin suuntaamisessa lähinnä miehille, jotka kyllä tilastollisestikin ovat enemmän kaljaa ja tupakkaa kuluttavia kuin naiset. Itsekin olen ensimmäisestä tapauksesta sitä miektä että se saattoi olla myös vastakkaisen sukupuolen "arastelua". Se, mistä tämä johtuu on sitten keskusteltavissa.
    Summa summarum (valitettava) tosiasia on,että suurin osa ihmisista ei ajattele koskaan tasa-arvoasioita vaan tekee vain mikä on helpointa ja miten aina tehty. Itse en tätä taistelua kävisi syyllistämällä yksittäisiä ihmisiä, vaan taistelisin, ja taistelen, alistavia systeemejä ja järjestelmiä vastaan

    VastaaPoista
  3. Nyt vittu ihan oikeesti...

    VastaaPoista
  4. Jos case 1:ssa miehet olisivat tulleet kysymään tulta sinulta, olisit varmasti tuntenut olevasi iskuyrityksen kohteena ja avautunut täällä siitä kuinka miehet haluavat vain seksiä.

    VastaaPoista
  5. Intro:
    "Tämän takia haluaisin nostaa esille pari omakohtaista tapausesimerkkiä, jotka kertovat karua kieltä siitä, miten naisia kohdellaan tämän päivän Suomessa."

    Ja yhteenvedossa taas:
    Nämä kaksi viime viikonlopun tapausta ovat tietysti vain yksittäisiä esimerkkejä, eikä niiden pohjalta voida vetää mitään laajoja yleistyksiä.

    Oletko yhtä tyhmä kuin Don Quijote? HUOM! haukuin sinua tyhmäksi vaikka olet nainen. Voisit vaikka vetää tästäesimerkistä yleistyksen että miehet pitävät naisia tyhmänä tänä päivänä??

    Mutta olenko mies? Miksi vertasin sinua mieheen? Miksi sinä vertaat naista ja miestä keskenään?

    Herää likka tähän elämään ja ala kiinnostua vähän tärkeemmistäkin asioista.

    VastaaPoista
  6. Älä herran jumala mene kirjottamaan näin aivotonta tekstiä jos haluat että sinut otetaan vakavasti.

    VastaaPoista