Mainos

perjantai 16. tammikuuta 2015

Oscar-palkinnot ja sukupuoliroolit

Hollywoodin miehet eivät halua irrottaa otettaan amerikkalaisesta elokuvateollisuudesta. The Guardian on koonnut tähän liittyen pari mielenkiintoista faktaa Hollywoodissa kytevää sovinismia ja naisvihaa symboloivasta Oscar-palkinnosta.

Jo Oscar-patsaan ulkonäkö kertoo, kuinka syvälle naisvastaiset asenteet ovat Hollywoodissa syöpyneet. Oscar-patsaassa on koko sen historian ajan ollut kuvattuna miekkaa pitelevä mieshahmo, eikä edes naisvoittajille ole koskaan annettu palkintoa, jossa olisi naishahmo.

Kaikki Oscarin voittajaehdokkaat muun muassa parhaan pää- ja sivuosan, ohjaajan sekä sovitetun- ja alkuperäisen käsikirjoituksen tekijän kategorioissa ovat tänä vuonna valkoihoisia miehiä. Parhaaksi elokuvaksi ehdolla olevat elokuvat kertovat kaikki yhtä lukuunottamatta siitä, kuinka hankalaa on olla älykäs valkoihoinen mies. Oscar-gaalan sovinistinen asenne naisia kohtaan näkyy jopa parhaan naispääosan kategoriaan, sillä näiden naisehdokkaiden rooliksi useimmissa elokuvissa on jäänyt uhrin tai hirviön esittäminen. Tämä Hollywoodin vähättelevä asenne naisia kohtaan ei tietenkään ole mitenkään yllättävää, sillä Oscar-ehdokkaista äänestävistä henkilöistä yli kolme neljäsosaa on miehiä. Aika erikoista maassa, jonka väestöstä miehiä on alle puolet.

Hollywoodissa ollaan ilmeisesti jämähdytty ikuisiksi ajoiksi jonnekin 400-luvun eaa. kreikkalaiseen dystopiaan, jossa ritarilliset miehet pelastavat haavoittuvaiset naiset pulasta. Olisikohan jo aika päivittää sukupuoli-ihanteita tähän päivään?

1 kommentti: