Mainos

perjantai 20. helmikuuta 2015

Suomalaiset pörssiyhtiöt askeleen lähemmäs tasa-arvoa

Miehet ovat historian aikana kahmineet menestyneiden yritysten johtopaikat itselleen, eikä Euroopan unioni ole pystynyt vastaamaan tähän ongelmaan. Euroopan komissio ehdotti jo vuonna 2012 EU-direktiiviä, joka olisi pakottanut suuryrityksiä ottamaan hallitukseensa vähintään 33 % naisia. Direktiiviehdotus ei ole kuitenkaan edennyt, koska tietyt nimeltä mainitsemattomat tahot ovat lobanneet hyvin voimakkaasti direktiiviä vastaan. Nyt Suomi on onneksi kerrankin muun Euroopan edellä tasa-arvoasioissa.

Suomen valtioneuvosto on tuoreessa periaatepäätöksessään linjannut, että tulevaisuudessa suurien ja keskisuurten pörssiyritysten hallituksen jäsenistä on vähintään 40 % oltava naisia (tai vähintään 40 % miehiä, jos Suomesta nyt sattuu yhtäkään naisvaltaista pörssiyhtiötä löytymään). Suomi on siis ottanut vielä Euroopan unionin jäissä olevaa direktiiviehdotustakin tiukemman linjan asiaan ja vieläpä noudattaa sitä, vaikka koko direktiivi ei tule koskaan menemään läpi. Hienoa!

Suomalaisten pörssiyritysten hallituksissa on jo nyt enemmän naisia kuin Euroopassa keskimäärin ja naisten osuus on lähes tuplaantunut vuosien 2008-11 välillä nykyiseen noin 23 prosenttiin. Tämän jälkeen tasa-arvokehitys on kuitenkin hidastunut, joten hallituksen periaatepäätös on iso harppaus kohti parempaa tulevaisuutta. Periaatepäätös ei tietenkään suoraan sido seuraavaa hallitusta, mutta en tosissani usko yhdenkään suomalaisen puolueen uskaltavan vastustaa sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävää lakimuutosta.

3 kommenttia:

  1. Tasa-arvon mukaisesti pitäisi johtoryhmään palkata myös kehitysvammaisia. Joku syrjintää kannattava foobikko voisi olla sitä mieltä että johtotehtävät vaativat osaamista ja älykkyyttä, mutta tuolla naiskiintiöllä on helppo torpata moiset höpinät.

    VastaaPoista
  2. Varmaankin paskin suomenkielinen blogi mitä internet pitää sisällään. Kirjoittajalle suosittelen lääkityksen uudelleen aloittamista.

    VastaaPoista
  3. "Miehet ovat historian aikana kahmineet menestyneiden yritysten johtopaikat itselleen, eikä Euroopan unioni ole pystynyt vastaamaan tähän ongelmaan."

    Jaa kun naiset eivät itse viitsi koulututtautua niin se on miesten vika?

    VastaaPoista