Mainos

perjantai 2. tammikuuta 2015

Mikseivät naiset näy uutisissa?

Laskin äsken netin eri uutispalvelujen etusivujen kuvissa esiintyvien ihmisten sukupuolijakauman ja tulokset kertovat karua kieltään vallitsevassa yhteiskunnassa pesivästä miesvallasta. Laskuissa on otettu huomioon vain ne ihmiset, joiden sukupuolen olen selkeästi erottanut etusivun kuvasta, minkä takia tuloksissa saattaa olla pientä heittoa. Vaikka tulokset siis ovatkin vain suuntaa-antavia, näkyy niistä selvästi se, kuinka naissukupuolen täytyy taistella paljon miehiä enemmän päästäkseen esille mediassa.

Otin tutkimukseeni mukaan Yleisradion, Helsingin sanomien ja MTV3:n nettisivut. Näiden kolmen uutispalvelun etusivulla oli mittaushetkellä kuva yhteensä 80 ihmisestä, joiden sukupuoli oli selkeästi tunnistettavissa kuvasta. Näistä 80 henkilöstä 61, eli hieman yli 3/4 oli miehiä. Kuvissa esiintyvien henkilöiden sukupuolijakauma oli kaikkien kolmen uutispalvelun etusivuilla likimain samanlainen ja omien empiiristen havaintojeni perusteella tilanne on samanlainen myös kaikissa muissa uutismedioissa. Miehet pääsevät yksinkertaisesti paljon helpommin esille mediaan kuin naiset.

Koska naisten alhainen näkyvyys mediassa on selvästi rakenteellinen ongelma, on ongelman korjaaminen hyvin vaikeaa. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki uutisia lukevat mediakriittiset kansalaiset oppisivat tunnistamaan tämän mediassa vallitsevan sukupuolivinouman. En tiedä millaista esimerkiksi peruskoulun ja lukion mediakoulutus nykyään on, mutta ainakaan vielä minun kouluaikoinani tällaisista asioista ei puhuttu koulussa mitään. Jos opetuksen taso on edelleen yhtä heikko, niin tilanne tulisi korjata välittömästi.

Ensimmäinen askel ongelman ratkaisuun on ongelman olemassaolon myöntäminen ja jokainen on varmaan kanssani samaa mieltä siitä, että meidän olisi jo korkea aika ottaa tämä askel kohti tulevaisuutta.

Lue myös:

6 kommenttia:

  1. En jaksanut lukea tekstiä. Tulin vain kysymään että vituttaako kun kukaan minua lukuunottamatta ei kommentoi tarkoituksellisesti ja epäonnistunnesti provosoivia ulinoitasi?

    Kannattaisi ehkä lopettaa tällainen blogi mitä kukaan ei lue ja mikä ei herätä mitään reaktioita kenessäkään.

    VastaaPoista
  2. Mä ainakin luen. Ja nautin. Tyyli on kehittynyt muutaman viime postauksen aikana. Jos alun postauksia ei olisi, en olisi edes 70 % varma, että kyseessä on trolli.

    VastaaPoista
  3. Ottaen huomioon feministien typeryyden, tämä blogi voisi olla ihan vakavissaan kirjoitettu. Sitä paitsi olet sama henkilö kuin minä.

    VastaaPoista
  4. Voisikohan se johtua siitä, ettei uutisoinnin arvoisia naisia ole kovin montaa iltapäivälehtien povipommeja lukuunottamatta? :)

    VastaaPoista
  5. Nyt sit taas ihan oikeesti.

    VastaaPoista
  6. Tosi hieno blogi. Miten voin tukea toimintaasi?

    VastaaPoista