Mainos

lauantai 19. joulukuuta 2015

Jouluyö, miesten yö

Joulu on ehdoton suosikkijuhlani. Jokavuotiset jouluperinteet saavat aikuisenkin hymyilemään ja muistelemaan lapsuuden kultaisia jouluja. Osaan näistä perinteistä kuitenkin liittyy sukupuolittuneita piirteitä, joista haluan ottaa esille pari esimerkkiä:

Joululaulut
Ongelma: Valtaosa joululauluista ei ole millään tapaa naisia halventavia, mutta muutamat laulut ovat. Nämä laulut - joista useimmat ovat jo vuosikymmenien ikäisiä - levittävät alitajuisesti vanhentuneita sukupuolikäsityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Oletteko esimerkiksi koskaan pysähtyneet miettimään esimerkiksi seuraavien laulujen sanoja?


"Oven rakoon salaa jäin, kun äidin kanssa joulupukin juttelevan näin ... Voi mikä nauru syntyiskään, jos isi sais tietää tään, että joulupukki suukon sai"
(Kun joulupukki suukon sai)
Perheenäiti päättää heti tilaisuuden tullen pettää puolisoaan toisen miehen kanssa. Montako sellaista koko perheen laulua tiedätte, joissa isä päättää pettää vaimoaan? Minä en tiedä yhtäkään.

"On äiti laittanut kystä kyllä"
(Kun joulu on)
Naisen paikka on laulun mukaan keittiössä, myös jouluna. Mieshän ei ruokaa tee.

"Hei, tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika!"
(Tonttu-ukot)
Kuvittele mielessäsi pieni tyttölapsi, joka haluaisi kovasti olla tonttuna joulupukin apuna. Joululauluissa (kuten myös esimerkiksi jouluaiheisissa televisio-ohjelmissa; kirjoitin aiheeseen liittyen viime jouluna) tontut kuvataan kuitenkin lähes aina miespuolisina. Joko joulupukki ei ole koskaan kuullut yhdenvertaisuuslaista, tai sitten lapsille yritetään väkisin pakkosyöttää harhakuvitelmaa siitä, että vain mies kelpaa joulupukin apulaiseksi.

Ratkaisu: Luovutaan sukupuolittuneista joululauluista tai muokataan niiden lyriikoita niin, että ne vastaavat paremmin nykyajan sukupuolikäsityksiin. Jälkimmäisen vaihtoehdon toteuttaminen lienee helpompaa.

Joulupukki
Ongelma: Joulupukki on yksi joulun näkyvimmistä symboleista ja - kaikkien suureksi yllätykseksi - poikkeuksetta mies. Wikipedia kertoo, että Suomessa joulupukki oli alkujaan sadonkorjuujuhlan (kekrin) hahmo. Joulupukiksi valittu henkilö pukeutui hedelmällisyyttä symbolisoivan urospuolisen vuohen asuun, jotta olisi yhtä hedelmällinen kuin pukki. Käytännössä katsoen me siis pidämme (ja opetamme lapsemmekin pitämään) yhä tänäkin päivänä joulun symbolina mieshahmoa, joka haluaa pukiksi pukeutumalla saada tyydytettyä seksuaaliset viettinsä. Kuuluuko tämä 2000-luvun Suomeen? Minun mielestäni ei.

Toinen joulupukkiin liittyvä seikka on tietysti joulumuori. Perinteisissä tarinoissa joulupukki käy aina jakamassa lahjoja (ts. tekemässä kaiken työn), kun taas joulumuorin roolina on toimia Korvatunturilla kotiäitinä, joka viettää joulunsa keittiössä tehden ruokaa tonttu-ukoille.

Ratkaisuehdotus:
a) Luovutaan joulupukista kokonaan ja keksitään tilalle joku koko kansaa yhdistävä hahmo tai tehdään joulupukista sukupuolineutraali hahmo, jolta on riisuttu kaikki maskuliinisuuteen viittaavat ominaisuudet.
b) Annetaan joulumuorille muitakin tehtäviä kuin kokkaaminen. Miksi joulumuori ei voisi pukin tapaan tehdä oikeita töitä?

---

Koska joku lukutaidoton (mies) kuitenkin tulee pian itkemään kommenttiosioon kuinka olen joulua vihaava feminatsi, niin korostan vielä erikseen, että en ole lakkauttamassa joulua. Jouluperinteitä on vuosisatojen saatossa muutettu lukemattomia kertoja, jotta ne vastaisivat paremmin kulloinkin vallalla olevia moraalikäsityksiä. Haluan vain tuoda jouluperinteisiin liittyviä epäkohtia esiin, jotta keskustelu näiden perinteiden uudistamisesta olisi helpompaa.

Joka tapauksessa, hauskaa joulunodotusta kaikille blogini lukijoille!

7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Ongelmia Jeesuksesta: Jokaisessa Raamatun kertomuksessa Jeesus kuvataan mies puolisena. Tämä ei ole tasapuolista molempia sukupuolia kohtaan. Ratkaisu: luovutaan Jeesuksesta ja hommataan tilalle joku kansaa yhdistävä hahmo. Lisäksi neitsyt Maria raamatun kertomuksissa synnyttää joka viestii siitä että nainen on tarkoitettu synnyttämään. Ratkaisu: annetaan Marialle töitä Raamatun kertomuksiin.

    VastaaPoista
  3. Onhan tämä sivusto pelkkä satiiri? Onhan?

    VastaaPoista
  4. EI MITÄ VITTUA! SEIS! SEIS!

    VastaaPoista
  5. Oletan, että tämä on satiiri, mutta varmuuden vuoksi todettakoon:

    A) Kuten jo mainittu, suukon saanut Joulupukki oli perheen isä.

    B) Joulupukki ei tule kekripukista (kekri on aivan eri juhla), vaan Pyhästä Nikolauksesta. Nikolaus sattui olemaan mies. Edes mainitsemasi wikipedia-artikkeli ei väitä muuta.

    VastaaPoista
  6. Nyt oli tyhmyydessään yllättävintä tekstiä mitä olen vähään aikaan lukenut

    VastaaPoista
  7. Mites tosiaan toi että Jeesus ja Jumala on miehiä? Feministin on kai pakko olla ateisti, ettei mene tasa-arvoajattelu ja Raamatun jutut ristiin?

    VastaaPoista